ViaDaan koopt dorp en gaat asielzoekers huisvesten

ViaDaan koopt dorp en gaat asielzoekers huisvesten

BREEK: Makelaar/beheerder ViaDaan koopt dorp en gaat asielzoekers huisvesten op voormalig kerkhof.

ViaDaan heeft in opdracht van een particuliere investeerdersmaatschappij een dorp in het noorden van Nederland gekocht met als doel om daar asielzoekers te gaan huisvesten. Met de aankoop verzekeren zij zich van ten minste een 10 jarig contract met het Centrale Opvang Asielzoekers (COA). De koopovereenkomst is getekend en per 1 april staat de overdracht gepland.

De nu centraal gelegen kerk zal worden verbouwd tot tijdelijke noodopvang. Tevens zal de kerk dienstdoen als hoofdkantoor voor de medewerkers en beveiliging van het COA.

Het aanwezige kerkhof wordt geruimd. Nabestaanden worden per post verwittigd over de aanstaande ruiming en verzocht om tijdig restanten van familieleden op te halen. Ook kunnen zij ervoor kiezen de restanten te laten opsturen, hiervoor dienen zij de standaardkosten voor verzending via PostNL te vergoeden. Nabestaanden die in het buitenland verblijven dienen zelf de restanten te komen ophalen, verzenden is niet mogelijk.

Op de begraafplaats worden barakken gebouwd waarin slaapzalen worden gerealiseerd. In totaal zullen er 850 asielzoekers worden gehuisvest, de start van de bouw zal beginnen direct na het ruimen van de begraafplaats die gepland staat op 1 april. De Eindoplevering staat gepland op 2 augustus. De eerste asielzoekers zullen per eind juli worden opgevangen.